Tropikal Hastalıklar
Tropikal hastalıklar, tropikal bölgelere özgü olan veya daha yaygın görülen önlenebilir hastalıklardır.
Dönenceler arasında kalan ve bir kuşak gibi Dünya'yı tam ortasından saran tropik bölgeler yeryüzünün en sıcak yerleridir. Ülkemizin en sıcak bölgelerinden olan "Çukurova" subtropik iklim kuşağında olsa da, tropikal bölgelere olan benzerliği ve komşularından aldığı göçle tropikal hastalıkların en sık görüldüğü bölgeler arasındadır.
Bitki ve hayvan türleri (vektör olan kemirgen, sinek, kene vs.) açısından son derece zengin olan bu bölgeler, çeşitli hastalıkların etkeni olan virüs, bakteri ve parazitler için de uygun yaşama ortamı oluşturur. Bu nedenle, toplum sağlığı açısından büyük bir tehlike yaratan, hatta çoğu zaman ölümle sonuçlanan bazı hastalıklar tropik bölgelerde çok yaygındır. Bu hastalıklar oldukça bulaşıcı olduğundan, önlem alınmazsa hızla büyük salgınlara dönüşebilir.
Dünya Sağlık Örgütü, bölgemizde de sıklıkla görülen ve komşu ülkelerde iç karışıklıkla artan göçe bağlı olarak gün geçtikçe insidansı artan bu hastalıklardan özellikle altı tanesini araştırılması, bildirilmesi ve acil tedavisi zorunlu olan hastalıklar listesine almıştır.
Bunlar sıtma, cüzam, şistozomiyaz, tripanozomiyaz, filaryoz ve layşmanyozdur.
